IDEAL CAVE

Solutii complete pentru crame ideale!

 
 
 
 
 
 
 
Recomandari:
 


   Home      Pastrarea vinului
     
 PASTRAREA VINULUI
 
Pentru ca vinurile dumneavoastra alese sa isi pastreze absolut toate calitatile din momentul achizitionarii (daca a fost pastrat in conditii optime de catre furnizorul dumneavoastra) si sa capete valente nobile pe parcursul trecerii timpului, spatiul de depozitare trebuie sa indeplineasca imperativ  urmatoarele conditii specifice:
 
1.-controlul temperaturii intre 10-12ºC, 

2.-mentinerea umiditatii,

3-4.-ventilatia si aerarea lenta si permanenta,

5.-lipsa vibratiilor si a luminii

Temperatura

O contributie extrem de importanta in crearea unei atmosfere propice pastrarii vinului ii revine temperaturii aerului. Din start trebuie stiut ca temperatura interioara recomandata de oenologi pentru pastrarea vinului este cuprinsa intre 10-12ºC dar nu trebuie sa va ingrijorati daca ea oscileaza intre 8 si 14ºC, temperatura ce trebuie sa ramana constanta tot timpul anului pentru ca procesul de invechire sa decurga lent si vinul sa capete cele mai alese valente gustative.

Variatiile bruste de temperatura nu se admit sub nici o forma intru-cat sub temperatura de 8ºC vinul se tulbura gradat, ajungand la o compozitie laptoasa pierzandu-si aciditatea normala, iar peste 14ºC procesul de invechire este accelerat, vinul isi pierde finetea si este supus degradarii fortate pana la otetire.

Sa zicem ca nu avem fluctuatii de temperatura pe perioade mai lungi de timp, insa si cele scurte afecteaza proprietatile vinului deoarece la temperaturi mai mari vinul se dilata iar la temperaturi mai mici acesta se contracta (conform principiului elementar al termodinamicii). Aceste fluctuatii duc inevitabil la obosirea vinului, pierderea vitalitatii organice si deteriorarea calitatilor vinului.

Umiditatea

O conditie la fel de importanta pentru pastrarea vinului este umiditatea. Crama nu trebuie sa fie nici prea umeda nici prea uscata.

Ideal este ca umiditatea relativa a aerului din crama sa fie peste 70%,dar limitele umiditatii optime sunt cuprinse intre 85 si 90%.

Cramele prea uscate inregistreaza pierderi de vin prin deshidratarea prematura a dopurilor deci piederea proprietatilor de etanseitate ale acestora si implicit pierderea proprietatilor organoleptice ale vinului din sticle iar cramele prea umede pot genera condens si dezvolta mucegaiuri,ciuperci si mirosuri neplacute.

Controlul gradului de umiditate asigura pastrarea intacta a proprietatilor de etansare a dopurilor de sticle.  Mentinerea umiditatii este in consecinta un element vital.

Ventilarea si aerarea

Calitatea aerului din crama si improspatarea acestuia in permanenta sunt factori deosebit de semnificativi pentru obtinerea vinurilor de calitate superioara.

A avea o instalatie de aer conditionat clasica nu este o solutie deoarece ar trebui sa functioneze continuu tot timpul anului (nefiind proiectat si destinat pentru acest regim de functionare) si nu ar oferi decat ventilarea aerului din interior fara aport de aer proaspat din exterior indispensabil pentru a impiedica aparitia mirosurilor neplacute si dezvoltarea mucegaiurilor.

Lipsa vibratiilor

Montajul climatizorului Ideal'Cav intr-un cadru de lemn si pe o banda care absoarbe vibratiile compresorului (de altfel fixat si pe suporti din cauciuc) inlatura riscul vibratiilor transmise peretilor de catre echipament care ar afecta ''linistea'' vinului intrucat vibratiile „deranjeaza“ depozitele de sediment ce apar in procesul de innobilare a vinului la sticla.

Lumina

Expunerea prelungita la lumina, prin efectul nociv al razelor ultraviolete asupra proprietatilor vinului,favorizeaza oxidarea rapida si ireversibila a taninilor care ofera finetea,culoarea si catifelarea vinului, de aceea trebuie pastrat in incaperi intunecoase;

Nu doar lumina soarelui afecteaza vinul, ci si cea artificiala, in special lumina fluorescenta (cu ultraviolete bazata pe tuburi catodice cu neon) de unde conditia ca iluminarea cramei sa se faca numai cu ocazia vizitarii ei si cu lumina clasica (bec cu filament).

 
<< Back                                                                                                      Next page >>